Rosor

När vi flyttade in i huset där vi bor nu fick vi en enastående rosbuske i inflyttningspresent av en kär granne. Inte hade jag kunnat tro att den hjälplösa lövhög som hamnade runt den ledsna busken i höstas skulle räcka till som vinterskydd men det var ett försök värt mödan. I sommar blommar busken igen och det är ju någonting alldeles speciellt med rosor...det tycker jag i alla fall!
 
 
 
Rossläktet (Rosa) är ett växtsläkte i familjen rosväxter med ca 200 arter spridda från subtropiska till kalltempererade områden.
Rosor är buskar som kan vara upprätta eller klättrande. De har vanligen taggar eller borst och bara i undantagsfall är grenarna släta. Bladen är strödda, vanligen parbladiga eller i sällsynta fall enkelbladiga, och vanligen med stipler. De flesta arter är lövfällande. Blommorna är tvåkönade och sitter ensamma eller flockar, sällan i sammansatta klasar, högblad ett till flera, eller saknas. Foderbladen är fem, sällan fyra, helbräddade eller flikiga i olika former. Kronbladen är 4-5, vita, gula, rosa till röda. Ståndare många i flera serier. Frukten är ett nypon och består av flera hängande nötter inneslutna i en skenfrukt.
Rosor har odlats i tusentals år i Persien, Egypten, Indien och Kina. Det finns därför flera undergrupper av rosor, som dels delas in efter deras växtsätt, ålder och geografiska härstamning, dels efter deras blomningstid. Det finns flera olika konkurrerande och kompletterade sätt att indela rosor. Idag odlas rosor för det mesta för dess skönhet och doft, men de har haft en stor betydelse som läkeväxter och används som mytologiska, mystiska och religiösa symboler. Inom de hedniska kulturerna hade rosen en stor betydelse.
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Rossl%C3%A4ktet)
 
 
Som inspiration av denna fantastiska växt har dessa fingerringar skapats i sculpy- och cernitlera.
 
 
 
 
 

Kommentera här: