Sommarlov?!

Hej där ute! Har ni sommarlov och semester? Tydligen har prilligaprylar det! Själv trodde jag att lite ledighet skulle leda till massor av bloggande och skrivande eftersom jag har foton liggandes från hela våren som vill komma upp. Semestern tog istället en annan riktning men det prilliga är med och mycket tid läggs nu på utvecklingsarbete av Prilligaprylar. Jag har tidigare nämnt att jag mest av allt skulle vilja ha en liten källarbutik där man kan få se de prilliga sakerna och just nu planerar jag för fullt för att detta ska kunna bli verklighet. Flera av er frågar dessutom efter ett "showroom" både här och via facebook och det gör mig glad och inspirerad. Jag kommer låta er veta när det ska hända!
 
Mitt i sommaren blev det i alla fall storbak. Igårkväll slängde jag och lillasyster en deg på jäsning för att sedan (med stor hjälp av Viktors för sommaren nyinköpta fritös) fritera dessa små raringar. Garneringen är gjord av choklad och toppade är munkarna med strössel, hackad mandel och kokos. Chokladen som började brinna i mikon kastades. Den luktade inte gott!
 
 
Här har ni receptet:
10 gram jäst
1msk ljummet vatten
75 gram smör
4 dl mjölk
1 dl socker
1tsk salt
2 ägg
12 dl vetemjöl
 
1. Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.

2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till
37 grader.

3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl
av mjölet.

4. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca
en timme.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm
tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.

6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.

7. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
 
8. Garnera med vad ni vill eller vänd munkarna i socker när de är nygräddade.
 
9. Ät!