Virkskola, del 3. Att börja virka.

Vi har nu lärt oss vilka grejer vi behöver för att virka, letat inspiration till att komma igång och lärt och vad vi måste göra för att kunna starta en virkning, en ögla! Efter att ha suttit med öglan på nålen i flera dagar och bara tryckt på F5 på tangentbordet ska jag nu inte hålla er nervösa längre. Kära läsare och virkskoleelever, det är dags att sätta igång!
 
Det rätta greppet vad gäller virkning är att hålla nålen likt en penna, i greppet mellan tumme och pekfinger men jag lägger ingen värdering i det då jag själv alltid håller nålen mer som en kolkrita. Välj själv vad som känns bäst, ont i fingrarna kommer du nog kunna få ändå när du väl drabbats av virkfebern!
 
 
 
 
De två sätt att virka som jag oftast utgår ifrån är att virka rakt och vända och att virka runt utan att vända.
 
Låt oss börja med att virka rakt.
Du har din ögla på nålen som vi gjorde i Virkskolan, del 2.
 
 
 
 
 
Sedan gör vi luftmaskor. Följ den vackra instruktionen här nedan. Beskrivningarna är funna i en gammal tidning jag hittade på loppis i helgen. Varför uppfinna hjulet på nytt när någon redan gjort ett fantastiskt jobb?! Hur många luftmaskor (lm) du ska göra beror på vad du ska virka, längden på raddan med luftmaskor blir också bredden på ditt virkade verk. Om du vill virka en grytlapp ska du virka luftmaskor lika långt som en grytlapp är bred!
 
 
 
 
 
 
När du gjort detta är det dags för fasta maskor. Vänd på virkningen så att du får luftmaskeraden till vänster och nålen till höger. Hoppa över den maska som är allra närmast nålen och stick ner en i nästa. I den (andra luftmaskan från nålen) virkar du sedan en fastmaska.
 
 
 
 
 
 
Virka sedan en fastmaska (fm) i varje maska (båge) i det tidigare varvet med luftmaskor.
 
 
 
 
 
Virka en luftmaska och vänd hela virkningen igen så att du har arbetet på vänster sida om nålen. Luftmaskan gör man för att virkningen inte ska krympa med en maska för varje varv då man inte kan virka i den maska som är närmast nålen. Vill man ha ett raktarbete avslutar man alltså varje varv med en luftmaska!
 
 
 
 
 
Nu har vi virkat rakt!
Vidare till att virka runt, håll till godo:
 
Börja med två luftmaskor.
 
 
 
 
 
Gör sedan det antal fasta maskor i andra luftmaskan från nålen som anges i det mönster du virkar efter. Många mönster börjar med 6fm i andra luftmaskan från nålen så låt oss göra så i detta nu.
 
 
 
 
 
Efter detta är det bara att följa ditt mönster på samma sätt.
I nästa del av virkskolan tänker jag mig att visa än mer av hur du läser ett mönster och fortsätter på den virkning som nu påbörjats. Detta innefattar bland annat att öka/minska antalet maskor under virkningens gång för att få olika former på alstret. Då bjuder jag även på mitt eget recept på en mumsig marsipantårta!