Gör egna papperspåsar

Under lördagen packades sålda varor i små enkla påsar gjorda av tidningspapper från gamla dagstidningar (=helt gratis, eftersom jag inte ens köpt tidningarna själv utan fått dem). Påsarna blev uppskattade och jag uppmärksammade själv skillnaden gentemot de soppåsar jag stoppade ner grejer i i Ringstorp. Det var nog fler personer som kommenterade påsarna än någon av de saker jag gjort för att sälja. Så till dessa enkla påsar...
 
Du behöver:
2 tidningsblad till varje påse
tejp
sax
nitapparat med nitar
en låda/kartong
 
Gör så här:
 
Lägg de två tidningspappren på varandra. Jag använder två blad för att det gör påsen stadigare. Vik ner den övre kanten några centimeter för att påsen ska bli superstadig.
 
 
Klipp längs hela nederkanten en remsa på ca 8 cm i båda tidningsbladen.

 
Lägg lådan/kartongens ena kant längs ovankanten på den blivande påsen...
 
 
...och slå in den som ett paket. Tejpa längs med skarven.
 
 
 
Låt så mycket av lådan vara kvar "inne i paketet" som du tycker ger en lagom hög påse och fortsätt sedan att slå in som ett paket i botten av påsen. Tejpa.
 
 
Lirka ut lådan/kartongen ur paketet.
 
 
Gör de fyra hörnen skarpare (om du tycker att det är snyggt) genom att vika
dem!
 

 
Ta de båda remsor du klippte bort tidigare, lägg dem på varandra och vik dem, först
 en gång och sedan en gång till. Efter andra viket ska de vara ca 1,5-2 cm breda.
 
 
Vik den smala remsan på längden och klipp av den på mitten.
 
 
Vik båda remsorna till handtag, men lägg dem på varandra och vik samtidigt så blir de likadana.
 
 
Häfta fast handtagen, det håller bättre än tejp!
 
Variationen är självklart oändlig. Varför inte vika den i snyggt presentpapper, dekorera den med stämplar, band, spets eller scrapbookingdekorationer? Gör en fin presentpåse att ge bort med någonting i eller använd den som blomkruka med ett fat i botten.
Vad väljer du att använda din papperspåse till?
 
Egengjord papperspåse, check!
 

Dagen efter

Idag är det dagen efter den stora höstmarknaden i Värna. Länge, länge har jag längtat efter och pysslat och förberett inför den här dagen och så igår var det dags. Det blev en fantastisk dag med många besökare i ett annars ganska ensligt Värna. Jag fick sälja många av mina pysslade saker och mest populära var de virkade djuren och kakorna.


Själv handlade jag bara två saker på marknaden. En bild med Zlatan och en bild med "en tomte som ramlar ner genom skorstenen". Några av barnen på marknaden sålde teckningar och "en teckning kostar en krona och två teckningar kostar två kronor och du har inte hadlat av mig än!"
 
 
 
 
 
 
 
Efter en urladdning av detta slag borde man vara lite pyssellam men jag är faktiskt i pysseltagen redan idag. Nu behövs en storstädning i pysselrummet (och resten av huset då kreativiteten brett ut sig lite de senaste veckorna) men förutom det är jag igång med några beställningar som lades under helgen.
 
Igår var jag tydligen alldeles för spänd för att komma ihåg att ta några bilder men så här såg mitt bord ut på marknaden i Ringstorp för några veckor sedan.
 
 
 
 
 

Äpplet faller inte långt från pysselträdet

 När jag var liten var jag tillsammans med mina syskon hemma med vår mamma. Jättesvårt att greppa i tider med typ 700 barn i både föskole- och fritidsgrupper samt extra ekonomisk bonus när pappor är hemma med sina barn men ja, så var det. Hon var hemma och vi var hemma tillsammans. En av de saker jag minns från mn uppväxt är samlandet och skaffandet av material. Dåförtiden gick man till "Guns hobbybod" här i Linköping för att köpa pysselgrejer. Gun hade allt! Pärlor, trägubbar, allmogefärg, gipsformar, gips, ljusmassa, knoppar, knappar, blompinnar, terrakottakrukor samt små figurer framme vid kassan, gjorda av plast som man kunde limma fast på saker, t.ex på terrakottakrukor. Allting luktade lite rök och inpyrt och i butiken var det ganska mörkt eftersom de murriga väggarna kompanjerades av höga hyllor upp till taket som täppte till det lilla som fanns utav lysrörsljus. HÄR skaffades små skyltar av trä som målades av klåpiga små barnhänder och träkulor fanns det ingen hejd på i det Wärnska hemmet där man under sofflocket i köket fann åtaliga kilo med pappersullar nerkluddade med fingerfärg (hela-armen-färg?). Min mor har alltid inspirerat med sitt eget intresse och med material. Allt köptes förstås inte hos Gun, vi samlade på toarullar, pappersstuvar, tidningar, stearinljusstumpar osv, osv. Allt kunde bli något nytt och kanske var det på grund av allt samlande som vi kunde bo i ett så pass stort hus utan att det någonsin blev ensligt och tomt och kanske är det på grund av, eller kanske tack vare, denna pysseluppväxt jag idag sitter här med prilligaprylar som mitt allra käraste skötebarn...
 
Än idag pysslar vi tillsammans, jag och min mamma och ibland syskon och på morgondagens marknad i Värna bygdegård ska vi tillsammans sälja lite av vårt pyssel.
 
    
 
 
 
 
 
 
Bakom dessa (i mitt tycke) bedårande kaffekoppar ligger min kära mors list och knåp!
 
 
 
VÄLKOMNA!
till Värna bygdegård
imorgon lördag 24/11 klockan 11-15
Hitta hit!