Virkskola, del 3. Att börja virka.

Vi har nu lärt oss vilka grejer vi behöver för att virka, letat inspiration till att komma igång och lärt och vad vi måste göra för att kunna starta en virkning, en ögla! Efter att ha suttit med öglan på nålen i flera dagar och bara tryckt på F5 på tangentbordet ska jag nu inte hålla er nervösa längre. Kära läsare och virkskoleelever, det är dags att sätta igång!
 
Det rätta greppet vad gäller virkning är att hålla nålen likt en penna, i greppet mellan tumme och pekfinger men jag lägger ingen värdering i det då jag själv alltid håller nålen mer som en kolkrita. Välj själv vad som känns bäst, ont i fingrarna kommer du nog kunna få ändå när du väl drabbats av virkfebern!
 
 
 
 
De två sätt att virka som jag oftast utgår ifrån är att virka rakt och vända och att virka runt utan att vända.
 
Låt oss börja med att virka rakt.
Du har din ögla på nålen som vi gjorde i Virkskolan, del 2.
 
 
 
 
 
Sedan gör vi luftmaskor. Följ den vackra instruktionen här nedan. Beskrivningarna är funna i en gammal tidning jag hittade på loppis i helgen. Varför uppfinna hjulet på nytt när någon redan gjort ett fantastiskt jobb?! Hur många luftmaskor (lm) du ska göra beror på vad du ska virka, längden på raddan med luftmaskor blir också bredden på ditt virkade verk. Om du vill virka en grytlapp ska du virka luftmaskor lika långt som en grytlapp är bred!
 
 
 
 
 
 
När du gjort detta är det dags för fasta maskor. Vänd på virkningen så att du får luftmaskeraden till vänster och nålen till höger. Hoppa över den maska som är allra närmast nålen och stick ner en i nästa. I den (andra luftmaskan från nålen) virkar du sedan en fastmaska.
 
 
 
 
 
 
Virka sedan en fastmaska (fm) i varje maska (båge) i det tidigare varvet med luftmaskor.
 
 
 
 
 
Virka en luftmaska och vänd hela virkningen igen så att du har arbetet på vänster sida om nålen. Luftmaskan gör man för att virkningen inte ska krympa med en maska för varje varv då man inte kan virka i den maska som är närmast nålen. Vill man ha ett raktarbete avslutar man alltså varje varv med en luftmaska!
 
 
 
 
 
Nu har vi virkat rakt!
Vidare till att virka runt, håll till godo:
 
Börja med två luftmaskor.
 
 
 
 
 
Gör sedan det antal fasta maskor i andra luftmaskan från nålen som anges i det mönster du virkar efter. Många mönster börjar med 6fm i andra luftmaskan från nålen så låt oss göra så i detta nu.
 
 
 
 
 
Efter detta är det bara att följa ditt mönster på samma sätt.
I nästa del av virkskolan tänker jag mig att visa än mer av hur du läser ett mönster och fortsätter på den virkning som nu påbörjats. Detta innefattar bland annat att öka/minska antalet maskor under virkningens gång för att få olika former på alstret. Då bjuder jag även på mitt eget recept på en mumsig marsipantårta!
 
 
 

Virkskola, del 2. Att komma igång

Alla sätt är bra utom de dåliga men vad gäller virkning så finns det ändå vissa grundregler som kan vara bra att få koll på för att förvirringen inte ska bli total när man börjar läsa mönster.
 
Låt oss börja med de tjusiga förkortningar som används för att guida oss genom mönster på både engelska och svenska.
 
I svenska mönster används ofta dessa förkortningar:
m - maska
lm - luftmaska
fm - fast maska
st - stolpe
hst - halvstolpe
dst - dubbel stolpe
sm - smygmaska
mb - maskbåge
ymb - yttre maskbåge
imb - inre maskbåge
v - varv
2i1 - öka
2->1 - minska
 
I brittiska och amerikanska mönster används dessa:
st - stitch (maska)
ch - chain (luftmaska)
sc - single crochet (fast maska)
dc - double crochet (stolpe)
hdc - half double crochet (halvstolpe)
sl st - slip stitch (smygmaska)
lp - loop (maskbåge)
BLO - back loops only (yttre maskbåge)
FLO - front loops only (inre maskbåge)
rnd - round (varv)
inc - increase (öka)
invdec/dec - decrease (minska)
 
 
Min virkkarriär inleddes i grundskolans textilslöjdsundervisning. Det blev en otroligt ful och tvinnad "rosa pantern" med ett alldeles för stort garnbollshuvud och nos och öron i filttyg. Där hade allting kunnat sluta om jag inte för ett par år sedan fått Mia Bengtssons otroliga bok "Virka amigurumi, söta små glädjespridare"i min hand en julaftonskväll.
 
 
Redan på juldagen var virkverkstán igång och i stort sett hela familjen var med. Mitt allra största tips är att du söker inspiration, läs böcker om virkning eller sök på nätet. Se till att du vet vad du vill göra innan du sätter igång, välj ett garn som du gillar och välj ett ganska litet första projekt. Det kan vara smart att bli klar ganska fort. För mig är resultat och färdigställda grejer en sporre till att vilja göra mer!
 
Min inspiration blev alltså amigurumis. Amigurumis är små virkade figurer som är uppbyggda av olika delar som man virkat runt i olika varv. Man vänder oftast inte i grundmönster vilket tillsammans med figurerna söta storlek får tillverkningen att gå ganska fort. Vi virkade runt, runt. Varv efter varv, figur efter figur. Det blev sköldpaddor, möss, bävrar, tårtor och rymdvarelser och snart blev virkglöden för het och vi började leta gratismönster på nätet. Det finns mycket att gotta sig i som inte kostar ett dugg, kanske mest om man utökar till att söka på engelska mönster (free patterns) och då kan beskrivningen av förkortningar ovan komma väl till pass.
 
När man förstått grunden så går det ganska fort att läsa sig läsa och tillverka saker efter krångligare mönster och då blir det bara ännu roligare. När man sedan börjar känns sig varm i kläderna är inte steget så långt till att börja justera mönster eller hitta på egna då de flesta virkningar börjar på samma vis. Därefter är det antalet ökningar/minskningar och var de sker som avgör hur slutformen på det virkade blir.
 
Det allra enklaste sättet att börja sin virkning tycker jag är att göra en ögla.
 
Du behöver garn och virknål.
 
 
Lägg garnet i en ring så att det korsar sig själv.
 
 
Ta sedan den övre av dessa ändar bakom ringen.
 
 
Dra upp den genom ringen...
 
 
...och dra åt.
 
 
Trä sedan virknålen genom öglan och dra åt den så hårt att den ligger ganska tätt om nålen men inte så att den sitter fast.
 
 
Där har du starten på en virkning och det är dags att börja följa mönster.
Ge dig ut och leta inspiration för inom kort dyker två olika starter på virkning upp här i virkskolan. Vi ska kika på att virka både runt i varv likt amigurumis och rakt där man vänder och virkar fram och tillbaka.
 
 

Tre fina fåglar

 Välkommen in i vår hall!
 
 
Kom in och titta på ett av sommarens loppisfynd, de står på byrån...
 
 
Titta lite mer till höger, på lampan. Där är de!
 
 
Tre fina fåglar som flyttat från Kolsva till Värna och nu piggar de upp hela hallen!
Antagligen är de små leksaker/prydnader som varit med så pass länge att de nog snart är i de antika tagen. Damen jag köpte dem av gissade det så jag kallar dem för hundraåringarna som kom in genom dörren och blev kvar. För de har godbitarna flyttar ingenstans på en lång stund. Jag älskar dem!